VIA-BRAILLE

RELIEFPLATEN MET BRAILLE

 
Braille Ext 2
 
 
Omschrijving...

De pictogrammen en reliëfplaten VIA-BRAILLE combineren tactiele leesbaarheid en goede visuele perceptie, dankzij de contrasterende kleuren van de delen in relïef. De visuele informatie is eenvoudig en gestyliseerd, waardoor ze onmidellijk door iedereen begrepen wordt, meer bepaald door mensen met een visuele of cognitieve handicap. Het relief laat toe de informatie in braille om te zetten.

Voordelen...

De vorming van de reliëfdelen wordt bekomen door een lokale polymerisatie onder UV-straling van een fotogevoelig hars . De harsdelen die niet onderworpen werden aan UV-straling harden niet uit en worden verwijderd. Het resultaat is "netto", d.w.z. zonder gradatie in het reliëf, maar met een grote nauwkeurigheid in de hoogte van het reliëf en van de afwerking ervan.

De braillepunten zijn echt uit de massa gesneden, wat een goede leesbaarheid garandeert in vergelijking met gestanste braillepunten.

detail graveerwerk in een tactiele plaat : dennennaald en dennenappelgethermoformeerde tactiele plaat met braille-informatie op armleuningdetail tactiele plaat : profiel van een konijn + braille-informatietactiel informatiepaneel in quadrichromie + braille-informatietactiele plaat in een bos (provinciaal domein

Omschrijving & voordelen | Gebruik | Kenmerken

Toepassing...

De VIA-BRAILLE reliëfplaten en pictogrammen vinden hun toepassing, zowel in binnen- als buitentoepassingen :

  • Oriëntatieplannen en bewegwijzeringen in parken en gebouwen.
  • nummering van deuren ; informatie in liftkooien.
  • nummering van kleedkamerkastjes in zwembaden, van opklapbare zitplaatsen in spektakelgebouwen.
  • musea,...

Omschrijving & voordelen | Gebruik | Kenmerken

Eigenschappen...

De fotogevoelige platen worden gecoat met een verf, en nadien met een vernis. De delen in reliëf worden met een zeefdrukprocédé voorzien van een verflaag in contrasterende kleur, vervolgens van een vernislaag.

Voor binnengebruik is de realisatie van stukken op een een buigzame kleurloze doorschijnende PVC-drager mogelijk . Dit laat o.m. toe braille-informatie te kunnen voorzien op ronde of gebogen ondergronden.

Technische eigenschappen :

  buitengebruik binnengebruik
maximum formaat
(basisplaten)
460x610 mm 420x594 mm
totale dikte 3.94 mm 0.94 mm
dikte drager 2.92 mm 0.68 mm
dikte reliëf 1.02 mm 0.68 mm (*)
Hardheid (Shore D) 90 70-72

(*) Doordat de platen door hun geringe dikte flexibel zijn, worden de grote geverfde platen steeds op een stevig draagbord geplaatst om mogelijke krakkelering van de verf te voorkomen.

Extern artikel m.b.t. kleurcontrasten (pdf)

Omschrijving & voordelen | Gebruik | Kenmerken


VIAKAN: oplossingen voor meer toegankelijkheid van de openbare ruimte voor personen met een handicap. Français

Viakan